סכסוכים בעולם – מיומנו של צלם. מרצה: אמנון גוטמן

31.05.2021
12:00 - 13:30
01| מו"ר חיפה

בחלק זה של הרצאות ימי שני תתקיימנה 7 הרצאות בנושא 

כיצד עובד צלם העיתונות במדינות זרות?
מהם הסיכונים אותם הוא חווה במהלך עבודתו? 

ואיך ניתן להתגבר עליהם? 

במסגרת ההרצאה הראשונה נדבר גם על צילום עיתונות כפי שהיה פעם וכפי שהוא כיום, בעידן ה"עובדות האלטרנטיביות" וה"פוסט אמת", אתיקה מקצועית ושמירה על סטנדרטים של עבודת העיתונאי בשטח.

קישור להרצאה
https://zoom.us/j/94509189994?pwd=OUI0eUI0UFFmbnBZYWQ4SnB1SkoyZz09

נפתח בהקדמה קצרה על ההיסטוריה של צילום העיתונות במאה ה 20 , והתפתחותו הבלתי נמנעת עקב פריצות הדרך הטכנולוגיות שלמעשה שינו את צורת העבודה וההתנהלות של הצלם בשטח- הדור החדש של צלמים שנכנס ל״עולם מהיר״ המחייב אותם להיות כמה שיותר סנסציונים בתיעוד שלהם בכדי להתקדם בתעשייה הולכת ונכחדת- עם כניסת הצילום הדיגטאלי והשפעתו על כל  המרחב החדשותי. 

נעסוק בהבנה כיצד עובד צלם העיתונות במדינות זרות, מהם הסיכונים אותם הוא חווה במהלך עבודתו ואיך ניתן להתגבר עליהם. נקודת המבט האישית של הצלם, קומפוזיציה, חשיפה, שימוש בצמצם/תריס, בחירה בין שחור לבן לצבע, בניית סיפור צילומי לפירסום במגזין/עיתון. עבודה עם אירגוני סיוע בינלאומיים כגון הצלב האדום, רופאים ללא גבולות, האו"ם ומצב צילום העיתונות כיום בעידן האינטרנט. סדרת ההרצאות תביא את הנושאים הבאים: 

19.4.21 המלחמה באוקראינה, והמשבר שנוצר בעקבותיה בין רוסיה למערב,  מעימות בנשק קר ועד למלחמה מלאה שנמשכת גם כיום על אדמת אירופה. כיצד מתפקד צלם העיתונות בסביבה זרה ללא ידיעת השפה ובמצב של כאוס ביטחוני, ההחלטות אותן צריך לקחת בשטח ועד כמה ניתן ״לדחוף״ פנימה אל המקומות המעניינים יותר אך גם מסוכנים יותר.

נפתח בהקדמה קצרה על ההיסטוריה של צילום העיתונות במאה ה 20 , והתפתחותו הבלתי נמענת עקב פריצות הדרך הטכנולוגיות שלמעשה שינו את צורת העבודה וההתנהלות של הצלם בשטח- הדור החדש של צלמים שנכנס ל-״עולם מהיר״, המחייב אותם להיות כמה שיותר סנסציוניים בתיעוד שלהם בכדי להתקדם בתעשייה הולכת ונכחדת – עם כניסת הצילום הדיגיטלי והשפעתו על כל  המרחב החדשותי.

26.4.21 משבר הפליטים באירופה- למעלה מ 60 מיליון איש נמצאים בתנועה עקב עימותים על פני הגלובוס, חלקם הגדול מגיע כתוצאה מהמלחמות במזרח התיכון: חילוץ פליטים בנתיבי המעבר בין אפריקה לאירופה (יוון/סרביה) במימי הים התיכון מול חופי לוב, כמו גם תיעוד של פליטים ש״נתקעו״ במדינות אירופה בדרכם לגרמניה – הארץ המובטחת. 

3.5.21 אלימות הנשק בארה״ב (ברוקלין -שכונת קראון הייטס – שני אירגונים מקומיים הנאבקים באלימות ברחובות – S.O.S ובצד היהודי/חבדניקי – A.L.I.Y.A – רב שמנסה להחזיר אל היהדות האורתודוקסית צעירים מהשכונה שמתרחקים מהדת ובוחרים בדרך אחרת). אלימות בתוך הקהילות והמאבק כנגדה של אירגונים מקומיים כמו גם של אנשי דת במטרה להוריד את רמת האלימות בשכונות בהן הם גרים – בניגוד לצילום חדשותי שקורה כאן ועכשיו- צורת העבודה של הצלם המתעד שונה לחלוטין- הצורך לקחת את הזמן, להכיר את האנשים אותם הוא מתעד, לחיות ולבלות איתם כמה שיותר זמן, במטרה לחדור כמה שיותר לעומק הסיפור ולהוציא תמונות אינטימיות של האוכלוסיה אותה הוא מתעד.

10.5.21 קונגו – מלחמת האזרחים / רעידת האדמה בסצ'ואן-סין / הודו -גלובליזציה ותעשיתיות, המחיר אותו האזרחים הפשוטים משלמים בפני הקידמה+ איי אנדמן. 

24.5.21 סרי לנקה – מלחמת האזרחים / פיליפינים -מיליציית האילגה – נוצרים הנלחמים באיסלם הקיצוני במינדאנאו/קולומביה -שבט הנאסאה החי בשטח של פאר"ק – המחתרת הקולומביינית הנאבקת בממשלה. 

31.5.21 מבצע אברהם-ברית מילה כאמצעי הגנה במלחמה נגד איידס באפריקה / הסיירים של נאליקה-המאבק בצייד לא חוקי בטנזניה / הר הקלימאנג'ארו – ההר הגבוה באפריקה. 

7.6.21 צילום עיתונות בארץ-הסכסוך הישראלי פלסטיני / פאראמדיקים של מד"א בתל אביב / חיי יום יום. 

מרצהאמנון גוטמן, צלם עיתונות בינלאומי, מתמחה בתיעוד אזורי סכסוך בעולם. כמו כן מתמקד בצילומיו בנושאים סוציו-אקונומיים, פוליטיים וחברתיים.

בוגר המדרשה לצילום גיאוגרפי שבתל אביב  .(2003-2006)
משנת 2007 עובד כצלם עצמאי בארץ ובעולם.