סילבוס הרצאות מקוונות מחזור 1 בקריות ולוח זמנים

1. תקשורת ביולוגית – חושים באדם ובבעלי חיים

עולמנו עתיר הטכנולוגיה גורם לנו פסיכולוגית לעיתים לא לסמוך על חושינו הזמינים לנו כל העת ומאפשרים לנו קבלת מידע רציף על הסובב אותנו. מגוון החושים פועלים שונה בבעלי חיים שונים וגם קצת שונה אצל כל אחת ואחד מאתנו. לעיתים המידע אמיתי ונכון ולעיתים שגוי או מתורגם לא נכון. הבנת פעולת החושים שלנו ושל הסובבים אותנו, דרך ומטרת תרגומם, בעלי חיים ובני האדם תוביל לתקשורת אמיתית ונכונה יותר.

מטרות ההרצאות: הכרת סוגי התקשורת והחושים בעולם החי, כיצד משדרים וכיצד קולטים סוגי תקשורת שונים. הכרת אברי החוש המשמשים לקליטת התקשורת. הכרת סוגי אותות התקשורת ולמה הם משמשים. חשיפה לידע והבנתו יתרמו להכרה ביכולת החושית שלנו ושל בעלי החיים סביבנו. יאפשרו הבנה של עולמם החושי השונה הן של בעלי חיים שונים והן של אנשים עם יכולות קליטה חושית שונה.

מס' נושאי המפגשים
1 השמעת קול ושמע
2 תקשורת קולית בבעלי חיים – מיתושות ועד לוויתנים
3 חוש המישוש ותקשורת מגע
4 העין וראיה
5 תהליך הראיה באדם
6 תקשורת ויזואלית
7 הסוואה ותחפושות

 

על המרצה: דר' שי שפיר

ראש החוג להוראת מדעי הטבע והסביבה – מכללת אורנים.

 

2. מסעות ואקולוגיה – נעם סגן-כהן (סדרת המשך)

 

– פידל קסטרו – האיש מאחורי המהפכה הקובנית

סיפורו של עורך הדין הצעיר שנכלא בקובה, נמלט למקסיקו וחזר למולדתו כדי להוביל את המהפכה הקובנית.

 – נולדה בתשעה ביולי

סיפור חייה המרתקים של מרסדס סוסה – זמרת ענקית שכונתה "הקול של חסרי הקול".

 – סיישל – איי גן העדן

בקבוצת האיים הנידחת חופים לבנים, עצי קוקוס, ציפורים ייחודיות, צבי ענק, וגנרל אחד שמצא את גן העדן המקראי.

– המרוץ אל הקוטב הדרומי

על גיבורי "העידן ההירואי של חקר אנטארקטיקה", ובעיקר הסיפור המדהים של אמונדסן הנורבגי וסקוט הבריטי

– הכישלון המוצלח בהיסטוריה

630 ימי התמודדות במרחבי הים הקפוא של אנטארקטיקה עם שקלטון ו'המשלחת הטרנס אנטארקטית המלכותית'.

– ממלכת ההרים המחודדים

במהלך חיפושינו אחר דובי קוטב, נפגוש גם ניבתנים ענקיים, ריסות, חמסנים ואוריות, נפליג בינות לקרחונים ונתהה מה עושה יישוב רוסי קטן באיי סבאלברד הנורבגיים….

על המרצה: נעם סגן כהן

החל את דרכו כמדריך בחוגי הסיירות ע"ש אורי מיימון של החברה להגנת הטבע.
במהלך השנים צבר ניסיון רב כטייל באיזורים  שונים בעולם, ובחלקם מדריך קבוצות מאורגנות
נושאי ההרצאות שלו: מהיסטוריה וגיאוגרפיה, דרך טבע, נוף וסביבה ועד אדם ותרבות.
במקביל להיכרותו הקרובה עם היעדים השונים, רכש נעם ידע אקדמי רב, והשילוב בין השניים מאפשר לו להציג בהרצאותיו תמונה רחבה, מקיפה ומעמיקה על היעד או הנושא המדובר.
קורס מדריכים בחברה להגנת הטבע, לימודי אדריכלות נוף בטכניון, קורס מלווי קבוצות לחו"ל, תואר ראשון בגיאוגרפיה ותואר שני בניהול משאבי טבע וסביבה.

 

3. סוגיות בטחוניות – דר' משה אלעד (סדרת המשך)

סוגיות בביטחון לאומי בישראל –2020

 

שיעור מס' תאריך נושא תקציר
1 פרשת אלטלנה (יוני 48') אלטלנה הוא מיתוס שמסרב לגווע. פרשת אלטלנה (יוני 48') בו ההגנה/צה"ל ואצ"ל/לח"י התעמתו באש, הייתה  אירוע חסר תקדים בהיסטוריה הקצרה של היישוב ושל המדינה שבדרך. למעשה, לא קרה כדבר הזה בתולדות העם היהודי מאז המרד הגדול נגד הרומאים לפני אלפיים שנה, (כאשר חוגים קנאים רצחו מתונים שעמדו בדרכם), בניגוד לפרשיות אחרות שירדו מסדר היום או נשכחו – פרשת אלטלנה מסרבת לגווע. מדוע? ההרצאה תיכנס לעובי הקורה של הפרשה ותאיר את כל ההיבטים כולל ההשלכות על ימינו אלה.
2 פרשת פיצוץ מלון המלך דוד (יולי 46') עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, הפקיעו שלטונות הצבא הבריטי עשרות חדרים בקומה העליונה של מלון המלך דוד בירושלים לשימוש המטה הצבאי של הבריטים בארץ. בהמשך, הפקיעו גם השלטונות "האזרחיים" של המנדט עשרות חדרים, בשביל מזכירות השלטון הבריטי.  היות המלון מזוהה עם שלטונות המנדט הבריטי הייתה הסיבה העיקרית לפגיעה בו בשנת 46'. מה היה הרקע? מה היו הסיבות האמיתיות ומי עמד מאחורי הפעולה שאיימה לגרום לבריטים להחרים את הציונות ואת ראשי החברה היהודית בא"י בגין פעולה זו.
3 פרשת י"א הספורטאים באולימפיאדת מינכן (ספטמבר 72) במלאות 40 שנים לרצח י"א הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן חשף ארכיון המדינה קובץ ובו 45 תעודות העוסקות באירוע הטרגי. הקובץ כולל מסמכים של המוסד, השב"כ, פרוטוקולים של ישיבות ממשלה, מברקים סודיים משגרירויות ישראל ודיונים חשאיים של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. החשיפה הנוכחית מאירה כמה מהעובדות באור אחר ומלמדת על דילמות, התלבטויות ומשברים בתהליך קבלת ההחלטות.
4 "המרדף אחר הנסיך האדום" עלי חסן סלאמה (ינואר 79') עלי חסן סלאמה (הנסיך האדום) שימש ממונה הביטחון של פת"ח, ובתוקף תפקידו היה ממונה על בטחונו של יאסר ערפאת ונחשב לבנו המאומץ. היה לו דימוי של פלייבוי, חיבה לביגוד ותכשיטים יקרים אשתו השניה הייתה מלכת היופי של לבנון (1971) ג'ורג'ינה ריזק לה נישא ב 1978 . את ירח הדבש הזוג בילה בדיסנילנד בקליפורניה ובהוואי ואחר כך שבו לביירות. המרדף אחר מתכנן טבח הי"א אולימפיאדת מינכן נמשך שנים רבות עד שהשיגה אותו ידו הארוכה של המוסד. מה קרה בדרך? מדוע הוא נמצא בקשר הדוק עם הCIA? והאם ארה"ב תכננה למנותו כיו"ר אש"ף לאחר עידן ערפאת ?
5 פרשת לילהאמר 1973 – "יום כיפור של המוסד? יולי 1973, העיירה הנורווגית לילהאמר. ביולי השנה (2020) ימלאו ארבעים ושבע שנים לאחד המבצעים הכושלים של המוסד בכל תולדותיו, שתוצאותיו עוררו תהודה עצומה בעולם וסדקו את דימויו של הארגון. אנשי "כידון" של מחלקת "קיסריה", יחידת המבצעים היוקרתית של המוסד התנקשו בחייו של אחמד בוּשַיחִי (שבעיתוני המערב נקרא אחמד בושיקי). ההרוג היה מלצר ממוצא מרוקני, שהיה נשוי לצעירה מקומית בשם טוריל לארסן שבאותה עת הייתה בהריון. בישראל וברוב המדינות הופתעו לשמוע על הכישלון הישראלי ועוד יותר הופתעו מההתנהגות של הנורווגים. האם הייתה זו תוצאה לחץ דעת הקהל? האווירה הפרו – פלסטינית? אין לדעת.
6 הטרור בחיפה 1969 באוקטובר 1969 הפתיע את העיר חיפה השלווה גל פיגועים שבדיעבד התברר כי עמדו מאחוריו 6 ערבים ישראלים שגויסו לפת"ח. בנוסף לפגיעתם בבניינים בעיר הצפונית הואשמו הששה בשורה של מעשי טרור בצפון הארץ כמו חבלה במתקנים אסטרטגיים , תחבורה ועוד. בהרצאה זו תעמוד על הפרק השתתפותם של ערביי ישראל בארגוני הטרור לאחר הקמת המדינה.

 

על המרצה: דר' משה אלעד

כיום – מזרחן מרצה וחוקר, במכללות האקדמיות תל אביב יפו והגליל המערבי, מתמחה בסכסוך הישראלי ערבי ובסוגיות שונות של הביטחון הלאומי. אל"מ במילואים, שימש בעבר כמושל ג'נין, מושל בית לחם מושל צור בלבנון וראש התיאום הביטחוני עם הרשות הפלסטינית בתקופת אוסלו. פרסם שני ספרים על סוגיות הליבה בסכסוך הישראלי ערבי ועל העשור הראשון של הממשל הצבאי בגדה המערבית

 

4. הסדרה הרפואית – אופיר פוגל (סדרת המשך)

חיזוק מערכת החיסון בתקופת קורונה (2 הרצאות ברצף)

אפילו האדם המודרני חשוף למגיפות, וירוסים, חיידקים ושאר גורמים המאיימים על הבריאות ועל איכות החיים. מגפת הקורונה העלתה נושא זה למודעות, אך מעט מדי נאמר ונעשה על מנת לתת לאדם כלים לחיזוק מערכת החיסון. מה שיקבע יותר מכל דבר אחר את הסיכון של אדם לחלות בקורונה או וירוס/חיידק דומה היא חוזקה של מערכת החיסון האישית. מערכת זו, גם תשפיע באופן משמעותי האם אותו אדם יחלה בצורה קשה ויסבול, או שמערכת החיסון תטפל בוירוס ללא יצירת כל סימפטום או מצוקה.

במהלך ההרצאות יקבלו המאזינים שלל גדול של כלים מבוססי מדע, המסוגלים לחזק את מערכת החיסון. יינתנו המלצות בטוחות, טיפים ותרגילים שהוכחו במחקרים כתורמים למצב. נתייחס לאורח החיים במובן הרחב של המושג, למיקרוביום, לשינה, לנשימה, למזונות מיוחדים ואף יעשה סדר בין תוספי התזונה הטובים והבטוחים, לעומת המיותרים ואף המסוכנים.

 

עצמות בריאות

תזונה, אורח חיים, תוספי תזונה ומזונות מיוחדים לעצמות חזקות ובריאות

אוסטיאופורוזיס הוא שמה של המחלה שמתבטאת בעצמות לא בריאות הנוטות להיפגע ואף להישבר. רבים לא יודעים שזו אחת הבעיות השכיחות בגיל המבוגר, ואף סיבה משמעותית למוגבלות, נכות ואפילו מוות!

בהרצאה נבין כיצד לשמור ואף לחזק את העצמות. אילו הרגלים יומיומיים יכולים לעזור, ואיזו תזונה היא הטובה ביותר. נשמע על תוספי התזונה היעילים באמת (רמז, לא מדובר בסידן), ואלה עלולים להזיק. נשמע על מזונות שעלולים לפגוע בספיגת המינרלים החשובים לעצמות, ואף להעלות את רמת החומציות שפוגעת בהן, וכמובן בעיקר על המזונות המומלצים ביותר לחיזוק העצמות.

התוכן מתאים להרצאה אחת של כשעה וחצי.

 

פרוביוטיקה וחיידקים במעי -טוב לי או רע לי?

תזונה, אורח חיים, תוספי תזונה ומזונות מיוחדים לחיזוק המיקרוביום

מחקרים מהעשור האחרון העלו מאוד את המודעות בעולם המדעי, כמו גם לקהל הרחב, את החשיבות העצומה שיש לפלורת חיידקים מעי בריאה ומתפקדת. מחקרים פורצי דרך, כמו גם כמה חברות הייטק ומדע, מתחילים לחשוף כיום את השפעה המיקרוביום לא רק על מערכת העיכול, אלא גם על משקל הגוף, איזון הסוכר, מערכת החיסון ואף תפקוד המוח ומצב הרוח!

בהרצאה נלמד על פרוביוטיקה ועל פרה-ביוטיקה. נבין אילו בחירות יומיומיות עלולות לפגוע במיקרוביום, לעומת אלה שמועילות. נכיר מזונות פשוטים ומיוחדים שיכולים לחזק את פלורת המעי, ונדון גם ביתרונות והחסרונות של תוספי תזונה פופולרים המכונים פרוביוטיקה.

התוכן מתאים להרצאה אחת של כשעה וחצי.

 

״כל הדרכים לשמירה על מוח בריא וחד מעל גיל 50״

תזונה, אורח חיים, בדיקות דם מתקדמות ותרופות טבעיות שעובדות למוח בריא בתפקוד מיטבי

כולנו רוצים לשמור על מוח צלול ותפקודים קוגניטיביים טובים במהלך השנים, ואולי אף לשפרם. בשונה מהעבר, אנו יודעים כיום שבכל גיל יש למוח אפשרות להתפתח ולייצר יכולות חדשות.

בהרצאות נסקור את עיקר הגורמים שעלולים לפגוע בתפקוד המוח, נלמד אילו בדיקות דם עשויות לכוון אותנו לטיפול יעיל, ומאילו תרופות כדאי לנו להיזהר. לאחר שנסקור את מגוון גורמי ההשפעה הקשורים לאורח החיים שלנו, נעמיק בהבנת עקרונות התזונה החשובים, תוספי תזונה יעילים (ומסוכנים), ומזונות מיוחדים שעשויים לשפר תפקוד קוגניטיבי.

ההרצאות מבוססת על ספרות מדעית-רפואית, ועל מחקר שאני מוביל בנושא בבי״ח ״אסף הרופא״.

התוכן מתאים ל 1-4 הרצאות של כשעה וחצי.

 

על המרצה: אופיר פוגל – נטורופת, מטפל, חוקר, מרצה וסופר.

 

עוד על אופיר פוגל ניתן לקרוא בקישור הבא.

 

 

לוח זמנים למחזור מקוון -1 בקריות

 

מרצים: מעודכן ליום 16/7/2020

ייתכנו שינויים

נא להקפיד לקרוא את הידיעונים השוטפים

תאריך 9:00–10:30 11:00–12:30
21/7/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
28/8/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד
4/8/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
11/8/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד
18/8/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
25/8/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד
1/9/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
8/9/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד
15/9/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
22/9/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד
29/9/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
13/10/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד
20/10/2020 נעם סגן כהן דר' שי שפיר
27/10/2020 אופיר פוגל דר' משה אלעד