הבריאות בכף ידך – דר' עירית חוף-נהור
- חלומות פז – החשיבות של שינה ערבה על בריאות הגוף והנפש.
השינה היא תנאי לחיים. אנו מבלים כשליש מהיממה בשינה, במהלכה מתבצעות פעולות פיזיולוגיות רבות אשר אינן מתבצעות בשעות-הערות. לאיכות ומשך השינה השלכות משמעותיות על מערכת החיסון, יכולות גופניות, מצב רוחנו ומיצוק זיכרונות חדשים. נדון כיצד משתנה הרכב ומחזוריות השינה לאורך חיינו ובעקרונות החשובים שיכולים לסייע לנו לישון טוב יותר.
- תכנות עוברי (אפיגנטיקה).
רצף הדנ"א אינו הגורם היחיד המשפיע על ביטוי גנים, כאשר בניגוד לתורשה גנטית, תורשה אפיגנטית יכולה להיות מושפעת מהסביבה. כיצד מחסור במזון, עישון, לחץ נפשי ועוד השפעה ארוכת טווח על בריאותם של הצאצאים וגם בבגרותנו יש למזון שלנו השפעה על ייצור תאי עצב חדש במוח. מי הם רכיבי התזונה שמאפשרים לנו שליטה על מנגנון התורשה – לטוב ולרע.
- השפעות השימוש בטכנולוגיית הסלולר על גוף האדם.
כניסת הסלולר לחיינו במהלך השנים, שינה את חיינו לבלי היכר ולעיתים נדמה כי מכשיר הסלולר הפך לחלק אינטגרלי מגופנו אנו. מקטן עד גדול אנו נושאים אותו אתנו לכל מקום וזמינים בכל עת. בהרצאה זו נסקור את חזית הידע המדעי-רפואי אודות ההשלכות האפשריות כתוצאה מהחשיפה ההולכת וגוברת לקרינה הנפלטת מהמכשיר הסלולרי. נדון בתופעות בהקשרים קוגניטיביים, מטבוליים ופוריות תוך התייחסות למבוגרים, בני נוער וילדים. נקנח עם המלצות מדעיות חינוכיות לשימוש נבון עם הסלולרי בקרב ציבור משתמשים אחראי.
- תאי גזע. ההתרגשות וההבטחה הגדולה שטרם מומשה.
התכונות הייחודיות של תאי הגזע מקנות להם את הפוטנציאל לשמש כמקור בלתי נדלה של תאים לצורכי השתלה, לטיפול במגוון של מחלות ואפילו השתלת איברים. לצד הפוטנציאל הרפואי האדיר הטמון בתאי הגזע, ההבטחה הגדולה עדיין לא מומשה והציפיות הגבוהות בתחילת המילניום נתקלו באתגרים רבים.
- הרכב התפריט התזונתי שלנו כגורם סביבתי המעורב בהתפתחות של מערכת החיסון.
מערכת החיסון בגופנו מורכבת משתי זרועות הפועלות יחד: המערכת הקיימת והמערכת הנרכשת. כיצד תזונה בריאה ומאוזנת מחזקת את התגובה החיסונית – אילו רכיבים תזונתיים נדרשים וכיצד השילובים ביניהם תורמים להשפעה עוצמתית יותר.
- פעילות גופנית והמערכת החיסונית.
פעילות גופנית מחוללת פלאים בחיינו ומיטיבה עם כלל מערכות גופנו. נדון בהשפעותיה של פעילות גופנית אירובית נמרצת ומתונה, על חוסנה של המערכת החיסונית בהתמודדות עם זיהומים ובהשפעתה החיובית על תפקוד מוחי ועל עיכוב הזדקנותו, כאשר גם לפעילות בגיל מבוגר בלבד שיפור בתפקודים קוגניטיביים.
- תנועה בטבע כאסטרטגיה לשיפור היכולות הקוגניטיביות וההתנהגותיות.לתנועה בחיק הטבע ואפילו שהות והתבוננות בטבע השפעות מיטיבות ומפתיעות ביחס לסביבה אורבנית. רווחה פסיכולוגית לרבות התמודדות עם חרדה ודיכאון, פעילות מוחית, שיפור זיכרון ויכולת מיקוד הם רק חלק מהסיבות שבגינן כדאי לנו לאמץ כלב.
על המרצה: דר' עירית חוף-נהור
נבוגרת הטכניון, הפקולטה לרפואה, מחקר הדוקטורט עסק במערכת החיסונית של תאי גזע באדם ונעשה בשיתוף פעולה עם מחלקת נשים ומיילדות, רמב"ם. מחקר התואר השני עסק בוויסות גנטי של סרטן המעי הגס במחלקה לביוכימיה קלינית, ביה"ס סאקלר לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב. כיום חוקרת בנושאי קידום בריאות וחינוך – מודעות ודפוסי התנהגות בריאותיים בקרב סטודנטים ובני נוער, כתיבת תכנית לאורח חיים בריא, השפעת הקרינה הסלולרית על גופנו ועל החשיבות העצומה של הרכב חיידקי המעיים שלנו (מיקרוביום) על בריאותנו הטובה.
חברת הסגל האקדמי במכללת אורנים בחוג להוראת מדעי הטבע והסביבה.
רכזת הפורום "מכללה מקדמת בריאות" במכון מופ"ת.