הקצוות הפרועים של האנושות – סער נודל

02.01.2023
11:00 - 13:00
01| מו"ר חיפה

הקצוות הפרועים של האנושות

סיור במקומות ו בתופעות פחות מוכרות בעולם, בהיסטוריה ובפינות האפלות של נפש האדם.

• צ'רנוביל, בחזרה לאזור האסור בצ'רנוביל אירע האסון הגרעיני החמור ביותר בהיסטוריה. המקום ננטש ונסגר כששמו מהווה תמרור אזהרה מהלך אימים על האנושות, סמל לשואה אקולוגית ומודל לתסריטים פסימיים במיוחד. והנה, מסתבר שהטבע חזק יותר מהאדם, החיים חזרו לשם בעוצמה ואף בפראות. אמנם לא הכל ורוד, הכור עדיין דולף ויש מי שגר במקום, מתחזק אותו מנסה לאטום את הדליפה. המרצה נסע לביקור מטלטל באתר האפוקליפטי וחזר עם מטען גדוש של צילומים, רשמים ותובנות. נזכיר מה בעצם קרה במקום, נראה כיצד הוא נראה כיום ונדבר על השפעת האסון על הגיאוגרפיה והחברה במזרח אירופה, כמו גם על זליגת תוצאות לישראל.

• על שיטות ציד, שמירת טבע והחוק בישראל
מדוע צדים? בעבר לפחות היה זה הכרח לשם הישרדות. ובכן, זו לא הסיבה היחידה. לציד היו פנים רבות, לא רק בעבר אלא גם בהווה. נלמד על הסיבות והשיקולים, נדבר על שיטות וכלים שהתפתחו לציד לאורך השנים. בישראל נוצרה לציד סטיגמה שלילית בעוד בחלקים נרחבים של העולם זו פעילות חברתית מפותחת שהיוותה מקור לגאווה וכן לתעשיית לוואי עם סממנים תרבותיים. נשמע מדוע ציד יכול דווקא לסייע רבות בשמירה על הטבע ועל האיזון האקולוגי וכן נראה מעט מה החוק בישראל מתיר ואוסר בנושא.

• שודדים על שבעת הימים
המרצה היה בצוות האוצרים שעסק במחקר, בכתיבה ובהקמה של תערוכת הפיראטים, הדגל
והגולגולת במוזיאון הימי הלאומי. בהסתמך על המחקר נשמע אודות פיראטים ברחבי העולם כתופעה על-זמנית, נתרכז במקומות ספציפיים מסביב לעולם ובתקופות מסוימות, נדבר על פיראטים בולטים, נכיר קצת את אוניותיהם, כלי נשקם וטקטיקות שהיו מקובלות עליהם. נלמד על הקשר בין המציאות לפיקציה, נפריך מיתוסים מקובלים ואף נזכיר את הקשר המיוחד והבלתי מוכר בין יהדות לפיראטיות!

• הצלבנים, אירופה במזה"ת
בשנת 1096 יצא מסע הצלב הראשון מצרפת לכיוון ארץ ישראל. אירוע הרה-גורל ששינה את פני ההיסטוריה, הן באירופה והן בלבנט. במשך תקופה שנמשכה דורות ספורים, קצת פחות ממאתיים שנה, שלטו בארץ-ישראל ובסביבותיה בכח הזרוע מסדרי אבירים אירופיים שהחילו כאן, לפחות לתקופה קצרה, אווירה אירופית במובנים רבים – החל מארכיטקטורה דרך טכנולוגיה, אמנות, דת וחברה. נלמד על עלייתם של המסדרים השונים, מפעילותיהם העיקריים, הישגיהם ודעיכתם; וקצת על חיי היום-יום כאן באותה תקופה.

• גיבורי המערב הפרוע
המערב הפרוע חי ובועט שנים רבות בטלוויזיה, בקולנוע ובספרות. מהו המערב ולמה היה (או עדיין) פרוע? קצת היסטוריה אמריקנית שבה גלומים גיאוגרפיה, קולוניזציה, חברתיות וגזענות, חלומות התעשרות מהירה, מהמרים, שתיינים, פורעי-חוק ושומרי חוק – שלפעמים היה קשה להבדיל ביניהם ולעתים אף התחלפו בתפקידים. מהיכן באו הג'ינס, אופנת הבוקרים, האקדח המפורסם והפלצור.
נזכיר כמה דמויות שהונצחו על המסך ובוודאי מוכרות לקהל הישראלי ונחזיר אותן לדרגת בני אנוש.

• הזמנה לארכיאולוגיה ימית
הארכיאולוגיה הימית היא סעיף ישיר של הארכיאולוגיה היבשתית ומתנהלת לפי אותם חוקים
מדעיים. עם זאת זהו מדע צעיר בהרבה שהחל להתגבש רק לאחר מלה"ע II וקיבל תנופה משנות השישים ואילך, והוא מעט שונה, בהתאם לסביבת המחקר: מתחת, על-פני וצמוד לים, כמו גם בגופי מים מתוקים. הקשיים והתגליות הציתו את הדמיון, החוקרים למעשה פועלים תוך כדי הרפתקה.
נלמד על תולדות המחקר, ממצאים חשובים, אתרים עיקריים ודמויות מרכזיות במחקר.

• החיים בקן העורב
על תולדות העוצמה הימית במערב – שיא תקופת אוניות המפרש הלכה יד ביד עם התעצמות
הקולוניאליזם והמסחר הבינלאומי. כיצד בנויה אוניית מערכה שכזו? כמה שקל העוגן? כמה ק"מ חבלים היו עליה? כמה מלחים שירתו עליה? באילו תנאים? מהו למשל ביסקוויט? כיצד ירו בתותח, לאיזה טווח ומה הנזק שגרם? נדבר קצת על מנהגים ימיים, אמנות ימית, אמונות טפלות, מסורת ודברים שנותרו בשגרה (מבלי שנשים לב).

המרצה: סער נודל, אוצר מוזיאון בית אוסישקין לטבע והיסטוריה של עמק החולה, מרצה אורח באקדמיה.
מקום וזמן: אולם ההרצאות הגדול של בית העובד, בהתאם ללוח הזמנים דלעיל, מ- 11:30 עד 13:00.