אדם בין מדע לבין טכנולוגיה
סיפורים מזווית אישית על מדע, טכנולוגיה, רוח האדם ומה שביניהם
סילבוס:–
1. 6.1.25 – הטיסה האחרונה של LIEUOOR W – סיפור על אדם מכונה ורוח
סיפור משפחתי מרתק על מסע גילויים שערכתי בעקבות בן משפחה שנפל בשמי אירופה במהלך מלחמת העולם השנייה. בסיפור שזורים מאורעות היסטוריים בעולם ובארץ ישראל, פרשייה מודיעינית עלומה מעולם התעופה הצבאית שבה חיילים יהודים שיחקו תפקיד מפתח ופיתוחים טכנולוגיים ומדעיים הסובבים אותנו ומשפיעים על חיינו עד היום. הסיפור חוצה תקופות ומקומות ויש בו מסר של אומץ ותקווה.
2. 13.1.25 – האם נמלה היא פיל קטן ?
היכולות של טכנולוגיות המזעור ובמיוחד המזעור המכני התקדמו בקצב מסחרר בעשרות השנים האחרונות. המזעור מעניק לטלפון הסלולרי כוחות מחשוב והפעלה חזקים באלפי מונים מאלו שעמדו לרשות האסטרונאוטים שנחתו על הירח. מערכות מכניות ממוזערות מקיפות אותנו במוצרי צריכה יום יומיים ויש להן השפעה ניכרת על התפתחות החברה האנושית. המפגש עוסק במזעור בטבע ובטכנולוגיה, קצת על הזווית האישית שלי משנות עיסוקי בתחום הזה, ועל כוחה של טכנולוגיית המזעור להשפיע על חיינו בעתיד.
3. 20.1.25 – קונצ'רטו לכינור ומשוואות דיפרנציאליות : מדע ואמנות – תאומים סיאמיים
משחר התפתחות החברה האנושית היו הפעילויות המדעיות והרוחניות של האדם כרוכות בכוחות יצירה. האם יש קשר בין היצירתיות המדעית והאמנותית? האם הצד הטכני והמדעי של האמנות נוטל את "הנשמה היתרה" של האמן? האם למדענים דגולים היה גם פן אומנתי והאם אמנים ידועי שם גם חיבבו מדע וטכנולוגיה? בכל השאלות הללו עוסק המפגש שנוגע גם מעט בשאלת "הגוף והנפש" ומתחבט באפשרות שהבינה המלאכותית תקטין את כוחו של ניצוץ היצירה האנושית.
4. 27.1.25 – חצי דקה לירח
אפולו 11 ב- 21 ליולי 1969 . רכב הנחיתה נמצא בדקה האחרונה לנגיעה בקרקע וכמות הדלק מתקרבת לכמות המזערית שתאפשר נחיתה. לפתע נדלקת הודעת שגיאה על מסך מחשב ההנחיה של החללית ותוך שניות ספורות נדרשים האסטרונאוטים בחלל, מהנדסי המשימה במרכז הבקרה של נאס"א ומהנדסי המערכת להבין מה התקלה, לפתור את הבעיה ולאפשר את הנחיתה. זהו הסיפור הלא מוכר השוזר את הטכנולוגיה הגאונית של מחשב ההנחיה ואת האומץ האנושי וההנדסי שנדרש להצלחת המשימה. זהו גם את סיפורה של מרגרט המילטון – האדם שמאחורי תכנת המחשב שהניחה את היסודות למדע הנדסת התכנה ושל סטיב ביילס שהיה מהנדס המשימה ושבהחלטת בזק הנדסית הביא לנחיתה המוצלחת.
5. 3.2.25 – סובב סובב הולך הרוח
התנועה המעגלית והסיבובית מקיפה את עולמנו ואת אורחות חיינו ויש לה גם השפעה דרמטית על התפתחות האדם. זהו מפגש של רצף אסוציאטיבי המוביל אותנו מהמצאת הגלגל והשפעתה על ההיסטוריה האנושית, הסימן המתמטי העגול של האפס ועד הסיפור המרתק של המצאת הכרונומטר הימי המבוסס על גלגלי שיניים וגלגלים המשמשים לשעשוע. במפגש אספר על התנועה הסיבובית של עלים בטבע אותה חקרתי במשך שבע שנים ואת השפעתה על טיסת מסוקים ואסיים בהצצה קצרה על הפן הדתי והקוסמי של התנועה המעגלית.
6. 10.2.25 – לך לנמלה – ממנה ראה וכך תעשה
לעולם הטבע על כדור הארץ יש יותר משלושה וחצי מיליארד שנים של אבולוציה ומציאת פתרונות לבעיות "הנדסיות" בדרך של ניסוי וטעיה. מהתבוננות בפתרונות "הנדסיים" בטבע ניתן לגזור דרכי פעולה ומימושים לפתרונות טכנולוגיים והנדסיים מעשיים. המפגש עוסק בעולם ה-"ביומימיקרי": הנדסה המבוססת על התבוננות ולמידה מהטבע. במפגש מתוארות תופעות טבע יחודיות העושות שימוש מפתיע בעקרונות טכניים ופיסיקליים ולצידן פיתוחים הנדסיים שחלקם מוכרים מאוד, המבוססים על תופעות טבע. תחום הביומימיקרי מתפתח במהירות בשנים האחרונות וצפויה לו השפעה רבה על הכיוונים ההנדסיים של השנים הבאות.
7. 17.2.25 – על גמדים וענקים
המפגש צולל לעולם המרתק של קנה המידה בטבע, במדע ובחיי האדם. נעסוק בשאלות כמו: מהו גדול ומהו קטן? מהו התפקיד המרכזי של תפיסת הגודל בחברה האנושית? המגבלות לגודלם של בעלי חיים ושל מערכות הנדסיות ונזכיר את מבנה הפרקטלים המשנה את תפיסת הגודל. זהו מפגש מעורר מחשבה שאינו דורש ידע מוקדם אך מאיר מזווית חדשה נושאים שאולי היו מוכרים אך לא תמיד ירדנו לעומקם.
המרצה: ד"ר דני סתר – תואר שלישי בהנדסת אווירונוטיקה ומרצה במפגשים מרחיבי דעת.
זמן: בהתאם ללוח הזמנים דלעיל, 9:30 עד 11:00.