ד"ר רוביק רוזנטל: העברית הישראלית

20.12.2021
11:30 - 13:00
01| מו"ר חיפה

שפה עתיקה, שפה חדשה:

העברית הישראלית וצמיחתה מהעברית הקלאסית

(6 הרצאות)

למעבר להרצאה לחץ/י כאן

סילבוס:

ההרצאות עוסקות בנושאים הנוגעים בלשון העברית החיה, ביחסים שבין העברית ומקורות היהדות לשאר שפות העולם, בקשר שבין השפה לחברה ולתרבות בישראל, ועוד ועוד.

 

  1. המסע המופלא של העברית: ההיסטוריה של העברית ב-12 תחנות

12 תחנות בהיסטוריה של השפה העברית, מדמדומי שפת המקרא ועד העברית הישראלית. סיפורה של העברית מתמשך על-פני אלפי שנים, ועבר תהפוכות, יחסים משתנים בין לשון הדיבור ובטקסט העברי, מגעים עם תרבויות ולשונות ומהפכה יחידה במינה: חזרה משפת הקודש לשפה אופפת כל.

 

  1. מדברים בשפת התנ"ך: נוכחות לשון המקרא בעברית החדשה

העברית החדשה בנויה על יסוד המקורות העתיקים של העברית, ובראשם שפת התנ"ך. מהי מערכת היחסים בין שפת התנ"ך לעברית של ימינו? האם אנחנו מדברים בשפת התנ"ך או יש ללמוד אותה כשפה זרה? איך נוכח המילון המקראי באוצר המילים שלנו היום?

 

  1. רגע של מהפכה: אליעזר בן יהודה ותחיית הלשון העברית

השפה העברית חזרה להיות שפה חיה, אופפת כל, לאחר שבמשך 1700 שנה שימשה כשפת טקסטים דתית. בלב המהלך המהפכני הזה עמד אדם שהפך לסמל חי: אליעזר בן יהודה. מהי תחיית הלשון העברית, מי היה בן יהודה ובאילו תחומים תרם תרומה מרכזית.

 

  1. הלעז, אויב או שותף?: השפעת שפות העולם על העברית לדורותיה

דוברי השפה העברית עמדו לאורך כל שנות קיומה במגע עם שפות שונות שהשפיעו על אוצר המילים, משמעות המילים, הדקדוק והתחביר. מהפרסית והאכדית של ימי קדם, דרך הארמית בתקופת בית שני וחז"ל, היוונית של תקופת הכיבוש, הערבית של הדור הזה בספרד, ושפות אירופה בתקופת תחיית הלשון.

 

  1. כך אנחנו מדברים: העברית הישראלית, השפה המדוברת והסלנג

תחיית הלשון ומהפכת העברית החזירה את העברית אל הדוברים הטבעיים שלה, בעיקר הצברים החדשים, ומאז החלה להשתנות. נוצרו בה דפוסי לשון חדשים, וצמח אוצר מילים תת-תקני חיוני: הסלנג. מהלכים אלה זכו להיקרא 'העברית הישראלית'.

 

  1. מי אני ומה שמי: שמות פרטיים ושמות משפחה בישראל

בישראל מבחר עשיר של שמות פרטיים, הנבחרים לילדים, ושמות משפחה שאנשים נושאים איתם בדרך כלל ממשפחתם בגולה. איך נוצרו שמות המשפחה, ומה מניע את ההורים כאשר הם מעניקים שמות לילדיהם?

 

המרצה: ד"ר רוביק רוזנטל, סופר וחוקר שפה. חתן פרס סוקולוב לעיתונות לשנת 2004 על פעילותו בתחום הלשון. הבעלים והכותב של אתר "הזירה הלשונית", ruvik.co.il.  מחבר שורה של ספרים בתחום הלשון וביניהם "מילון הסלנג המקיף", "מילון הצירופים", "חדוות הלשון", "הלקסיקון של החיים", ספרי העיון "מדברים בשפת התנ"ך ו"מדברים צהלית" ושורה של ספרי ילדים.