"נושאים נוספים בתרבות צרפת". המרצה: סבין יעקובוביץ

25.01.2021
10:00 - 11:45
01| מו"ר חיפה

הנושאים שיעלו בסדרת ההרצאות:

ב- 4.1.21
הגיבורים הקטנים: ילדי פריז ומונמרטר בתרבות צרפת: אנחנו פוגשים את ילדי פריז בגלויות של מונמרטר והגיע הזמן לספר את סיפורי הגיבורים הקטנים של פריז. במאה ה-19, ילדים ונערים רבים מסתובבים לבד בפריז, שורדים בקושי וחיים בחבורות. ויקטור הוגו הפך אותם לדמות אמיצה ופיקחית, הילד "גברוש". ציירים וזמרים סיפרו עליהם ותיעוד הציירים הפך לגלויות המפורסמות של פריז ומונמרטר.

קישור להרצאה

https://zoom.us/j/97104947635?pwd=WitVVUZzZ3oyTEpzcGo5Tk10UjljZz09

כניסה להרצאה החל ב-9:50.

ב- 11.1.20
אר נובו ברחובות פריז : בסוף המאה ה-19- תחילת המאה ה-20 הופיע זרם אומנותי ססגוני, ציורי, חושני ועמוס בקישוטים : זרם ה-ART NOUVEAU. על רקע התחרות "חזיתות הבתים", אנחנו נטייל ברחובות פריז ונגלה יצירות אומנות עוצרות נשימה. בתקופת התערוכה הבינלאומית של 1900, אנו נפגוש את האדריכל הקטור גימר הנועז שעיצב את המטרו הפריזאי ועוד הרבה בניינים מפתיעים ביותר !

ב- 18.1.21
צרפת-רוסיה, סיפור תרבותי מאוד : לפני כארבע שנים נבנתה בפריז קתדרלה רוסית אורתודוקסית מעוטרת בכיפות זהב, סמל לקשרים תרבותיים בין רוסיה לצרפת. השפעת "הרוסים" מורגשת מאוד בהיסטוריית תרבות צרפת. בתקופות שונות וגם בעקבות המהפכות, מאות אלפי רוסים התיישבו בצרפת, תרומתם עצומה: ציירים, פסלים, רקדנים וסופרים הביאו לפריז רוח חדשה.

ב- 25.1.21
מטבח הפרובינציות, טיול מעורר תיאבון בצרפתחלק א': בהמשך להרצאה שניתנה לפני כניסת הקורונה, נצא מפריז ונגלה ביחד את האוצרות הקולינריים שבאזורים הבולטים השונים. לצרפת עשרים ושבעה אזורים שונים, סוגי אדמה, נוף ומוצרי גלם שונים מאוד. היסטוריית הגסטרונומיה מראה שהידע והניסיון של הפרובינציות "עלו" לפריז ושם נבלעו אל תוך המטבח הצרפתי. פריז קטפה את ה"פירות" לעצמה והגיע הזמן לצאת מעיר הבירה ולגלות את אוצרותיהם של כמה אזוריים מצטיינים בתחום. מפריז ניסע לאלזס-לוראן, נמשיך למחוז הסבואה, נעלה חזרה לחבל בורגונדי. למעשה מורשת צרפת היא בעיקר תרבות האוכל הפרובינציאלי מעורר התיאבון.

קישור להרצאה

https://zoom.us/j/97104947635?pwd=WitVVUZzZ3oyTEpzcGo5Tk10UjljZz09

כניסה להרצאה החל ב-9:50.

ב- 1.2.21
מטבח הפרובינציות, טיול מעורר תיאבון בצרפת – חלק ב' : בצפון צרפת שולטות חמאה ושמנת, בדרום שמן זית. לכל אזור הגבינות הייחודיות שלו, סוגי החקלאות, שבילי היין "המוגן", וגם בישולים המייצגים שורשים ומסורת עתיקות ימים. לאורך חופי נורמנדי וברטאן, נגלה את פירות הים שכבשו את פריז, באזור המרכז ודרומה בדורדון נשב, נאכל, ננוח טיפה ונמשיך לפרובנס וחופי הים התיכון. מימי הביניים, כך נבנה המטבח הצרפתי ו"מנות לאומיות" כבשו את צרפת כולה.

ב- 8.2.21
העולם המופלא של מארק שאגאל: למוישה סגל היה גורל מרשים, שחצה גבולות ותקופות. בגיל צעיר מאוד, הגיע לפריז כמו הרבה מאוד אמנים אשר הלכו אחרי החופש. אך וויטבסק המשיכה להיות העוגן והייתה לו תקווה להמשיך לצייר שם תחת השלטון החדש, המשטר הבולשביקי. בפריז הפך מארק שאגאל לאחד הציירים הבולטים והחשובים של המאה ה-20. הוא חיבר בין שני עולמות ואתו אנו מרגישים הכי "בבית" בכל מקום בעולם, כולל בבית האופרה ובקתדרלות. מה הסוד של שאגאל?

ב- 15.2.21
שיזוף, השיגעון הצרפתי : איך להסביר את אובססיית הצרפתים (והצרפתיות) לשיזוף העור? איך להסביר שפעם המעמד הגבוה הגן על גוון העור הלבן, ושהחל בשנות ה-30 השיזוף הפך לסממן של הצלחה? שיזוף הוא אלמנט מרכזי בהוויה ודמות האדם המודרני בצרפת של המאה ה-20. צילומים וציורים מספרים לנו סיפור מרתק של מעמדות בצרפת של המאה ה-19 והמאה ה-20, שינויים בהשקפת עולם והשפעת האמנים על מראה ומוסכמות חברתיות. אפשר לומר שאופנת השיזוף מעידה על שחרור האישה הצרפתייה, והיא גם חלק מתהליך השינוי. אספר לכם הכל ובינתיים חוזרת להשתזף. SOURIRE.