העולם המערבי עבר תהליך הדרגתי מתמשך במעבר משלטון מלוכני פאודלי בימי הביניים לשלטון דמוקרטי נאור בימינו. בתקופת ימי הביניים הורכבה החברה ממעמד השליטים שבראשם מלך(מעמד המתפללים) הכנסיה (ומעמד העם הפשוט שהיה כ %95 מהאוכלוסייה). שני המעמדות העליונים היו בעלי זכויות יתר שפעלו להאדיר את כוחם. המלכים לחמו האחד בשני במטרה להרחיב את השפעתם ושטחי שלטונם. הכנסייה הפכה לעסק כלכלי עשיר ומסואב. העם הפשוט שהיה ברובו ציבור של חקלאים
אריסים עניים ובורים נשא בעול המיסים.
החל מהמאה ה 14 התחיל העולם לעבור סדרה של מהפכות שהביאו אותנו לדמוקרטיות של ימינו:
הרנסאנס – הניצוץ הראשון התחיל במאה ה 15 באיטליה. אנשי הרנסאנס ניסו לפרוץ את גבולות התרבות המוכתבת ע"י הכנסייה, לחזור לערכי הטבע הטהור ואל הפילוסופיה והאומנות של העת העתיקה (רומא ויוון). בתקופה זו התפתח ה"הומניזם", האסטרונומיה השתחררה מכבלי הכנסייה וגלילאו וקופרניקוס הגדירו סדר קוסמי חדש.
הדפוס – הומצא בגרמניה ב 1445 .יחד איתו התפתחה האוריינות, האקדמיה, העיתונות. קיום הדפוס עזר להפיץ רעיונות חדשים ברחבי העולם.
המהפכה הפרוטסטנטית – התחילה ב 1516 בגרמניה ע"י מרטין לותר שמאס בכנסייה הקתולית המושחתת ויסד אסכולה נוצרית חדשה שמתבססת על אותם כתבי קודש תוך מתן פרשנות תאולוגית חדשה ובעקבותיה מנהגי פולחן חדשים. המהפכה הפרוטסטנטית הביאה סדרה של מלחמות דת אירופיות שהסתיימו ב"שלום וסטפליה" 1648.
עידן התגליות – החל מהמאה ה 13 .חוקרים התחילו לנסוע בעולם, מרקו פולו, מגלאן, ואסקו דה-גמה, פרנסיס דרייק. העולם נעשה זמין ונגיש.
קולוניאליזם – החלוצים היו הספרדים והפורטוגזים שהתחילו לבנות מושבות סחר בדרום ומרכז אמריקה, אפריקה המערבית, קצת בהודו יפן וסין. ההולנדים, הצרפתים והאנגלים הבינו את הפוטנציאל הכלכלי העצום שגלום בקולוניות והתחילו לפתח גם הן מושבות סחר ברחבי העולם. ההולנדים היו ראשונים, בעקבותיהם האנגלים שהגיעו להודו ב 1750 והשתלטו עליה בתהליך איטי. הצרפתים גם כן התעוררו ויסדו מושבות במרכז אמריקה, אפריקה והודו-סין. במאה ה 17 וה 18 התפתחו סדרה של מלחמות בין האנגלים להולנדים ובין האנגלים והצרפתים סביב השליטה בקולוניות. במאה ה 19 הפכה אפריקה כולה לאוסף של מושבות אירופיות. הקולוניות הכניסו כספים רבים למדינות האם שאפשרו פריחה כלכלית והשקעות בתשתיות הלאומיות.
העידן המדעי והמהפכה התעשייתית – יחד עם ההתפתחות התרבותית של הרנסנס וההשתחררות מכבלי הדוגמות הכנסייתיות התחיל להתפתח המדע. אסטרונומיה, פיזיקה, כימיה, רפואה. חכמי המהפכה המדעית דגלו בגישה רציונאלית ומדעית לנושאים כלכליים, דתיים, פוליטיים וחברתיים. השכל והתבונה הוא הכלי להבנת המציאות. מכונות הקיטור התחילו להפעיל מפעלים תעשייתיים. נבנו קטרים ומסילות ברזל, ספינות מונעות קיטור. הטלגרף התפתח.
מהפך חברתי – כל אלה יצרו שכבה מעמדית חדשה של בעלי מלאכה, סוחרים, מהנדסים, בנקאים, עורכי דין. שכבה בורגנית חדשה משכילה, עשירה שדחקה את האצולה המסורתית והשתחררה מכבלי הכנסייה.
הנאורות – שהתפתחה במאה ה 18 היא תוצר של המהפכה המדעית, המהפכה התעשייתית והיווצרות מעמד הבורגנות. הנאורות דגלה בהפצת הידע (האנציקלופדיה של דידרו), במדינה שמשרתת את אזרחיה, בחוקה שוויונית, בשמירה על זכות הקניין, כלכלה חופשית, זכות לחירות, זכות לחיים.
התפתחות המשטרים החוקתיים – אנגליה הייתה החלוצה בקידום הרעיון של מונרכיה חוקתית (שלטון של מלך מוגבל בסמכותו יחד עם פרלמנט על בסיס חוק כתוב). ב 1215 נכתבה המגנה-כרטא, ב 1689 נכתב חוק הזכויות לאחר המהפכה המהוללת. אחרי אנגליה צעדו מדינות צפון אמריקה שסילקו את הבריטים ב 1783 וכוננו משטר דמוקרטי על בסיס חוקה מאוזנת. המהפכה הצרפתית 1789 טרפה את הקלפים והביאה דוגמה לחיקוי לכל עמי אירופה.
בחצי הראשון של המאה ה 19 הצליחו המשטרים הטוטליטריים של אירופה להכניע את צרפת ואת הרעיון הליברלי רפובליקני אולם אחרי עידן הלאומיות (שהתחיל ב 1848) שטף את אירופה המערבית גל של תנועות ומלחמות שהביאו את המדינות באירופה להפוך להיות מונרכיות חוקתיות. בשנת 1848 כתבו מרקס ואנגלס את ה"קפיטל", רעיון מהפכני שהציע אלטרנטיבה חברתית לרפובליקה הליברלית של צרפת וצפון אמריקה.
בעוד העולם מתקדם האימפריה העותומנית המוסלמית ששלטה במזרח אירופה, אסיה הקטנה, המזה"ת וצפון אפריקה קפאה על שמריה, נחלשה עד שנמחקה ב 1917 .ברוסיה שלט הצאר שלטון אבסולוטי עד למהפכת אוקטובר 1917 .השלטון הקומוניסטי הצעיד את רוסיה קדימה בדרך מיוסרת ושונה מהדרך המערבית.
גרמניה ויפן – היו התקלות הגדולות ברצף ההתקדמות של אירופה ואמריקה. גרמניה, שהייתה אוסף של עשרות נסיכויות קטנות ולא חשובות עד 1806 הפכה ב 1871 להיות מעצמה שהצליחה להביס את אוסטריה (1866) ולכבוש את צרפת (1870). גרמניה חיפשה מקום של כבוד בין הענקיות האירופיות) רוסיה, אוסטריה, צרפת, אנגליה(. וילהלם השני, קיסר יהיר, פזיז, עם צבא אדיר גרם לפריצה של WW1 בשנת 1914 ולאחריו היטלר שהביא לפריצת WW2 בשנת 1933 .שתי המלחמות הללו גרמו לעצירה של תהליך הקדמה, להרס עולמי ולשינויים מרחיקי לכת בפוליטיקה הלאומית והבין לאומית של ימנו. יפן, שגם כן רצתה לתפוס מקום של כבוד ולהפוך למעצמה קולוניאלית, תקפה את רוסיה בשנת 1904 בחצי האי הקוראני ופלשה לסין ב 1937 ,תקפה את ארה"ב בדצמבר 1941 והצטרפה לגרמניה ב-WW2.
החוג יסקור בצורה פנורמית את התהליך שתואר לעיל כולל תמצית האירועים שהתח וללו באירופה החל מתקופת הרנסנס, המהפכות הגדולות, התפתחות הדמוקרטיות, מלחמות העולם הראשונה עד תחילת מלחמת העולם השניה.
החוג יתפרס על מספר מחזורי הרצאות, בכל מחזור יועברו 5 – 7 הרצאות אחת לשבועיים, תלוי בזמן שיעמוד לרשותנו בכל מחזור.
סילבוס של כל החוג
1 .הקדמה
חלק א' – תקציר ההיסטוריה העולמית – סקירת רקע כרונולוגית על התפתחות ההיסטוריה
העולמית: מצרים העתיקה, מסופוטמיה, האימפריה הפרסית, יוון, רומא.
חלק ב' – אירופה אחרי נפילת רומא – תקופת החושך באירופה – סקירה שעוסקת בפלישת
הברברים וההתפתחות המדינית של אירופה לאחר נפילת האימפריה הרומית.
עידן המהפכות – האור מתחיל להפציע מעל אירופה החשוכה.
2 .חלק א' – מהפכת הרנסנס – מאה 14 וקדימה, סקירה על התפתחות החשיבתית והתרבותית שהביאה תקופת הרנסנס.
חלק ב' – מהפכת הדפוס והמהפכה הפרוטסטנטית.
3 .חלק א' – עידן התגליות והקולוניאליזם – הקולוניאליזם הביא לאירופה עושר גדול שתרם
לפיתוחה וחיזוקה.
חלק ב' – המהפכה התעשייתית והנאורות באירופה – לאורך המאה ה 18 ,19 התפתחה
אירופה מבחינה מדעית ותעשייתית.
4 .חלק א' – אנגליה, חלוצת השלטון החוקתי – סקירה של ההיסטוריה של אנגליה עם דגש על
התפתחות המונרכיה החוקתית באנגליה )קיימת עד ימינו(.
חלק ב' – המהפכה האמריקאית – סקירה על ההתיישבות האירופית באמריקה ועד למלחמת
העצמאות )1873 )והחוקה האמריקאית המודרנית – קדימון למהפכה הצרפתית.
5 .המהפכה הצרפתית חלק א' – סקירה על הרקע למהפכה והתפתחות המהפכה עד תחילת
המלחמות האירופיות האנטי מהפכניות.
6 .המהפכה הצרפתית חלק ב' – התפתחות המהפכה בתקופת מלחמות הקואליציה הבינלאומית שלחמה בצרפת במטרה להפיל את המשטר הליברלי החדש.
7 .המהפכה הצרפתית חלק ג' – 1815 המלחמות הנפוליאונ יות. צרפת הצליחה להביס את
הקואליציות המונרכיות שתקפו אותה. נפוליאון, גיבור המלחמות הצרפתי תפס את השלטון
בצרפת, התנהל כמונרך נאור והצליח להשתלט על אירופה.
8 .תקופת הרסטורציה – 1814 – 1848 אירופה ניסתה להירפא מהמלחמות הנפולאוניות,
להחזיר את גלגל הליברליזם לאחור ולמחוק את רעיון החרות האזרחית התפשט באירופה
בזמן שהייתה תחת הכיבוש הצרפתי.
9 .עידן הלאומיות – 1848 – 1870 התחיל עידן הלאומיות, עמי אירופה עברו משלטון מונרכי
שבו הנאמנות היא למלך, לשלטון חוקתי שמנוהל ע"י מוסדות פוליטיים – נאמנות האזרחים
למדינה. בהרצאה נסקור את התהליכים המדיניים במדינות אירופה השונות.
10 .חלק א' – צרפת אחרי המהפכה – לאחר תבוסת נפוליאון )1815 )צרפת נכבשה ע"י רוסיה, אוסטריה ופרוסיה שהחזירו את המשטר המלוכני. ההרצאה תסקור את התהפוכות שעברו על צרפת מ 1815 עד 1914.
חלק ב' – גרמניה אחרי 1806 – לאחר הניצחון של נפולאון על אוסטריה ופרוסיה עברו
מדינות אילה מהפך. גרמניה שהייתה עד שנה זו אוסף של נסיכויות עברה תהליך של איחוד
שהביא בשנת 1870 ליצירת המעצמה הגרמנית המאוחדת.
תהליך הקדמה האירופית נעצר – 1914 – 1945 אירופה שקעה בעידן של מלחמות
11 .מלחמת העולם הראשונה – בהרצאה זו נסקור את הרקע למלחמת העולם הראשונה ואת מהלכי המלחמה עד לתבוסת גרמניה.
12 .גרמניה אחרי מלחמת העולם הראשונה 1918 – 1933 – בהרצאה זו נסקור את התהליכים שעברה גרמניה ואירופה מסוף מלחמת העולם הראשונה ועד עליית היטלר לשלטון בגרמניה.
13 .גרמניה תחת היטלר 1933 -1939 – בהרצאה זו נסקור את תקופת שלטונו של היטלר
מעליתו לשלטון ועד לתחילת מלחמת העולם השנייה.
מה קרה במזרח אירופה כאשר המערב דהר קדימה
14 .התפתחות רוסיה, הענק הרדום – סקירה על התפתחות הענק הרוסי באסיה ומזרח אירופה.
15 .תורכיה – סקירה היסטורית מהקמת האימפריה המאה ה 13 ועד התפרקותה במלחמת העולם השנייה.
מרצה: רפי פלוטניק – איש העמותה שלנו, מורה דרך וחובב היסטוריה.
מקום וזמן: היכל התרבות של נשר, בהתאם ללוח הזמנים לעיל, 12:30 עד .14:00